School/creativiteit

Vijf wetenschappelijk bewezen leertips!

Heb jij soms ook zo veel moeite met leren en lukt het je maar niet om bepaalde dingen te onthouden? Ik kan bijna met zekerheid zeggen dat iedereen dat wel eens heeft.
Hieronder zes tips die je kunnen helpen bij het leren!

1. Deel je leerwerk op in blokken

Het is natuurlijk onmenselijk als je in één keer alle stof die je moet leren gaat leren. Daarom raad ik je aan (en is het wetenschappelijk bewezen dat) te leren door je leerwerk op te delen in verschillende kleine stukjes.
Vb. Deel je hoofdstuk op in paragrafen of sorteer soortgelijke informatie met elkaar.
Door die informatie meerdere keren te herhalen in meerdere stukjes in plaats van de hele tekst/samenvatting een paar keer helemaal te doen, leer je de stof beter en wordt het dus ook beter onthouden. 

2. Neem geregeld een pauze tussendoor

Het is bewezen dat een mens zich niet langer dan een halfuur/uur op een bepaalde taak kan concentreren. Daarna zul je sneller afgeleid raken en kun je dus ook niet meer goed leren. Maar hoe houd je bij wanneer je concentratie en stuk minder wordt?

Oplossing: De Pomodoro techniek helpt je met het focussen op verschillende taken. Door telkens een wekker van 25 minuten te zetten en zo lang bezig gaat met een taak, zul je én geen last hebben meer van concentratieproblemen die anders later zouden komen, én je hebt gelijk een goede planning. Het is bij de Pomodoro techniek zo dat tussen elke sessie en pauze van 5 minuten genomen wordt. Dit kun je natuurlijk aanpassen aan je eigen behoeften :).

3. Herhalen herhalen herhalen (en geef les)

Deze tip heb je waarschijnlijk al honderd keer gehoord, maar het werkt echt! Door telkens een taak of stuk tekst te herhalen, maakt je brein steeds een sterkere verbinding aan en zul je het dus steeds beter onthouden. Terwijl de stof alleen in je kortetermijngeheugen blijft als je het eens in de week herhaald (en dat maar twee keer doet), zal de informatie bij geregelde herhaling sneller in het langetermijngeheugen komen en dus langer worden onthouden.

vb: leer elke dag een paar woordjes en leer er steeds een klein beetje bij. Of overhoor/leer een bepaalde tekst één of twee keer per dag en je zult zien hoe sneller je de stof onthoudt.

Het is ook bewezen dat mensen sneller leren door het onderwerp wat ze leren aan anderen te vertellen. Door anderen te vertellen wat jij over het onderwerp weet, gaat je brein alles logischer opslaan dan wanneer je het leert en een toets gaat maken.

4. Test jezelf

Als leerling op een middelbare school ben je waarschijnlijk al bekend met deze methode. Velen zullen zeggen dat het verspilde tijd is, maar door docenten en wetenschappers wordt het toch echt aangeraden.
Door een test jezelf te maken, krijg je inzicht in wat je nog beter moet kunnen beheersen en kun je de tijd die je aan het leren van de stof besteedt beter indelen en kun je je focussen op de moeilijke delen in plaats van de makkelijke dingen alsmaar opnieuw doen.

Tip: Als er in het lesboek geen test jezelf staat, kun je eerst proberen om de online lesmethode te openen (als die bestaat). Anders is er vaak online wel een oefentoets te vinden over het onderwerp waar jij op dat moment over leert.

5. Leg dingen weg waardoor je afgeleid raakt!

Deze is best wel logisch en ik denk dat velen zich hierin zullen herkennen. Telefoons, andere schermen en prulletjes op bureaus kunnen je leerwerk beïnvloeden en daardoor kun je je concentratie verliezen. Een berichtje op je telefoon of een flikkerend lampje van een anders schermpje leidt je af van de werkelijke taak die je moet uitvoeren. Hierdoor kun je uit de ‘flow’ raken en het leerwerk niet meer goed oppakken.

Tip: Leg alleen de dingen die je daadwerkelijk gaat gebruiken op je bureau en neem de afleidende dingen aan de kant! Zo is de kans kleiner dat je afgeleid raakt.

Nou, deze leertips kunnen je hopelijk helpen bij het leren van je werk! Ik wens je heel veel succes. You got this!!

Voor meer tips en blogposts: Volg mijn blog of kijk op mijn social media hieronder!

Eén reactie

  • Marit

    Wat ook kan helpen als je boek geen test jezelf heeft is een ouder (of bijlesdocent oid) vragen om een test jezelf te maken! Geef ze het boek en vraag om (bijvoorbeeld) 1 vraag per paragraaf. Geen garantie dat het echt alle leerstof dekt maar in ieder geval een goed begin 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *