Iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day. Ze beslissen samen nog een laatste avontuur te beleven, een onvergetelijke dag die hun beider levens voor altijd zal veranderen. Maar maak geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood.

Titel: They Both Die At The End
Auteur: Adam Silvera
Uitgeverij: Simon & Schuster Ltd
Genre: Dystopie
Taal: Engels (ook wel vertaald in het Nederlands, maar ik las hem in het Engels)
ISBN: 9781471166204
Aantal pagina’s: 384
Prijs: €9,95 (paperback), €5,58 (ebook)
Rating: 5/5

Het verhaal

Inderdaad, zoals de flaptekst al zegt. Maak geen illusies, want op het einde gaan ze allebei dood.
Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven. Doordat dit het geval is, krijg je een compleet idee van hoe de End Day van Mateo en Rufus eruit ziet. Eén nadeel hieraan is dat de perspectieven van veel verschillende mensen zijn en je soms misschien even moet teruglezen wie het nou ook alweer was.
They both die at the end is het verhaal van één dag. De bijna 400 pagina’s gaan dus over minder dan 24 uur. Het verhaal kan soms wat uitgerekt aanvoelen, maar het is cruciaal voor het verhaal dat ‘elke seconde wordt verteld’. De gebeurtenissen gaan vlot achter elkaar aan en je bent je er bij elke regel bewust van dat ze allebei doodgaan, maar wanneer?
Mateo en Rufus kennen elkaar niet. In het begin vindt Mateo Rufus dan ook helemaal niet te vertrouwen. Wat ik mooi vind aan dit verhaal is dat Rufus en Mateo zó verschillend zijn, maar toch een goede vriendschap kunnen opbouwen. In het verhaal wordt dit ook mooi beschreven.

Personages!

Ontroerd was ik. Boos dat het zo had moeten gebeuren. Je kunt er niet omheen, ze gaan allebei dood.
De relatie tussen Rufus en Mateo klimt geleidelijk op van vreemden, kennissen, vrienden, relatie. Het is leuk om ze bij elkaar te zien en je hoopt zo voor ze dat Death-Cast fout zit. Je wil dat ze een lang en gelukkig leven met elkaar kunnen lijden. De rest van de personages speelt een iets kleinere rol, maar hebben allemaal een bijzonder en eigen verhaal. Lydia bijvoorbeeld, is een alleenstaande moeder en de beste vrienden van Rufus kampen allemaal met het probleem dat ze in een weeshuis wonen. En dan is er nog die ene vijand, die Rufus sowieso dood wil hebben.
De personages hebben complexe relaties met elkaar. Vooral de ex van Rufus en hij, samen met de ‘vijand’. Het is mooi om te lezen en de personages komen met hun eigen levensverhaal écht naar voren. Je leeft met ze mee.

Mijn mening + raad ik het aan?

Five out of five stars. Dit boek was een van de mooiste die ik in 2020 heb gelezen. De storyline en de onheilspellende voorspelling dat ze beiden doodgaan heeft mij wel ‘hooked’ gehouden. De personages hebben me laten meeleven en ik was ontroerd toen het einde inzicht kwam. Je wilt geen afscheid nemen van Mateo en Rufus, maar je weet dat het moet.
Ik raad dit boek zeker en zeker aan. Zelf heb ik dit boek ook aangeraden gekregen van een vriendin. In het begin was ik wat onzeker of dit wel iets voor mij was, maar na afloop kan ik je zeggen dat ik de goede keuze heb gemaakt. Ik vind dat iedereen dit boek een keer gelezen moet hebben!

Mijn info