Alex Claremont-Diaz is een Amerikaanse royal: zijn moeder is president van de Verenigde Staten en hij is jong, charismatisch en intelligent. Er is maar één probleempje. Alex ligt in de clinch met een echte prins. Henry, aan de andere kant van de grote plas. Niet bepaald goed voor de internationale betrekkingen, dus wordt er een plan bedacht voor damagecontrol. Wat begint als een nepvriendschap wordt al snel dieper, en gevaarlijker dan Alex en Henry ooit konden vermoeden. Henry is verrassend leuk en toegankelijk en Alex valt hoe langer hoe harder voor hem. Maar dat was nou óók weer niet de bedoeling. Als hun relatie uitkomt, kan dat de campagne voor de presidentiële herverkiezing in de wielen rijden en de realtie tussen de twee naties op zijn kop zetten.
Titel: Rood, wit en koningsblauw
Originele titel: Red, white and royal blue
Auteur: Casey McQuiston
Vertaler: Erica Disco
Uitgeverij: Zomer en Keuning
Genre: Roman
Taal: Nederlands (oorspronkelijk Engels)
ISBN: 9789020538212
Aantal pagina’s: 400
Prijs: €15,99 (paperback), €4,99 (ebook)

Hoe zit het met de diversiteit in het boek?
Wauw. Wat heb ik genoten van dit boek. Wat ik écht een toppunt vind van Rood, wit en koningsblauw is dat er heel erg veel diversiteit in het boek zit. Vaak mist zulke representatie in boeken en ik werd elke keer weer vrolijk bij het lezen van dit boek, omdat ik me kan voorstellen dat iedereen zich wel ergens in kan herkennen. Casey McQuiston heeft gekozen om veel mensen van de LHBTI+ community en mensen van kleur in het boek te verwerken. Dit is echt een heel groot toppunt van het boek naast de verhaallijn!
Hoe is het boek geschreven?
Rood, wit en koningsblauw is zogezegd echt een boek voor de jeugd. Er worden aardig wat Engelse woorden in gebruikt, die op dit moment ook onder de jeugd van tegenwoordig veel gebruikt worden. Voor de rest is het taalgebruik erg simpel en is de verhaallijn makkelijk te volgen. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en daardoor raak je niet verveeld tijdens het lezen. Er wordt niet in de ik-vorm geschreven, maar de schrijfster maakt gebruik van de namen ‘Alex en Henry’ waarbij Alex de échte hoofdpersoon is in het verhaal.
Mijn mening en raad ik het boek aan?
Ik werd heel blij van dit boek. Er zaten wel wat treurige momenten in, maar over het algemeen een heel goede roman. Ik had voor dit boek nog nooit een boek gelezen over een homoseksuele relatie en wát ben ik blij dat ik ‘Rood, wit en koningsblauw’ heb gewonnen en gelezen. Je doet nieuwe kennis op en leest eens een keer over iets anders dan het standaard verhaal. Dus, een heel geslaagd boek!
Ik raad dit boek aan iedereen aan die vindt dat er meer boeken geschreven moeten worden over homoseksuele relaties. Ook voor mensen die meer ‘awareness’ willen verspreiden over de LHBTI+ community is dit een goed boek. En natuurlijk de roman-lovers niet te vergeten ;).