Interviews

Interview met Rani de Vadder

Rani de Vadder

maakte in februari 2020 haar debuut bij Hamley Books met Toxine. Ze woont in het buurlandje van Nederland. Rani begon met verhaaltjes schrijven toen ze nog maar tien jaar oud was en schreef later veel op Wattpad! Wat leuk dat ik haar mocht interviewen!

https://www.instagram.com/p/CAvF6AlAZPL/

Hoe lang schrijf je al? en was het altijd al je droom om een boek uit te geven?

Ik schrijf al jaren. Volgens mij ben ik mijn eerste opstellen beginnen schrijven in het lager onderwijs, van zodra ik kon schrijven. Die verhalen stonden natuurlijk vol schrijffouten en waren heel kort, maar als ik ze nu weer bekijk, vond ik ze echt heel schattig. Mijn lievelingsverhalen gingen over een gedeukte kerstbal die door niemand in de kerstboom gehangen wilde worden, en over een kikkertje dat werd gepest omdat het maar drie poten had. Het thema pesten kwam dus veel terug in mijn kinderverhalen. De droom om een boek uit te geven kwam er zeker al in het lager onderwijs. Ik was altijd gefascineerd door verhalen en boeken en had altijd al de drang om er zelf een te schrijven. ‘Dat wil ik ook kunnen,’ dacht ik altijd. 

Je debuut bij Hamley Books heet Toxine! Wat was je inspiratie om dit boek te schrijven en hoe was het proces?

Ik las (lees) graag verhalen over fantasy met mysterieuze en vaak knappe slechteriken. Daaruit kwam het idee voor Toxine voort. Ik wilde een verhaal schrijven over een meisje met een kracht, maar dan wel met een gave die uiteindelijk niet echt van belang zou blijken. Het verhaal moest zich focussen op het leren accepteren van je eigenheid, ook al ben je daar niet altijd blij mee. De Opperheer zou dan de perfecte slechterik zijn, maar hij zou niet domineren in het verhaal. Inspiratie haalde ik ook uit dagdagelijkse dingen, of films en boeken die ik las. Het schrijfproces ging vlot, al lijkt de eerste versie van Toxine (die toen ‘Godenoffer’ heette) totaal niet op het uiteindelijke boek.

Rani’s favoriete quote uit Toxine:

‘In een nest vol slangen is het niet moeilijk er ook een te worden.’

Toxine is een fantasy boek. Lees je die genre zelf ook graag of kies je liever wat anders?
Ik lees zelf ook het liefst fantasy en science-fiction. Het is dé manier bij uitstek om even weg te dromen. Toch probeer ik me nu vaker open te stellen voor andere genres, zoals contemporary. 

Je brengt volgend jaar twee nieuwe boeken uit, De Gifgave en Draco! Wil je daar iets over vertellen?
Ik kijk enorm uit naar Draco! Het is gewoon zo’n fijn boek met zoveel belangrijke thema’s zoals pesten, cyberpesten, anders-zijn enzovoort. Ik kan niet wachten om dit boek met jullie te delen. Volgens mij komt hij in november in de voorjaarsbrochure te staan, dus dan kunnen jullie de korte inhoud al lezen. De Gifgave is ook echt een kindje van me. De duologie moet sowieso nog grondig herschreven worden, want het is een stuk zwaardere fantasy dan Toxine. Ik kijk er echt naar uit en ik vind de covers alleszins al fantastisch. 

Zit er veel verschil tussen schrijven voor kinderen en schrijven voor young adults?
Toch wel. Ik vind voor kinderen schrijven een fijner gevoel. Voor young adults schrijven is ook erg leuk, maar je gaat er toch vanuit dat je publiek iets strenger is. Bij Draco voelt het meer als een extra’tje, een hobby. Bij young adults let ik echt op alles en overdenk ik alles. Bij kinderen doe ik dat natuurlijk ook, maar op een andere manier.

https://www.instagram.com/p/B8W25pyAUkX/

Wie is je voorbeeld? 
is mijn favoriete schrijver aller-tijden. Ik vind haar werk echt fantastisch en kijk enorm naar haar op. Zonder haar zou ik vandaag misschien geen fantasy schrijven, want haar boeken over de Grisha hebben me verliefd doen worden op het genre.

Wat is je droom voor de toekomst? 
Mijn droom is natuurlijk ooit een bestseller schrijven, maar ik wil realistisch blijven. Sowieso zou ik het heel leuk vinden om nog veel boeken met jullie te mogen delen en schrijven voor altijd te kunnen doen. Als een van mijn werken ooit vertaald wordt, zou ik natuurlijk in de wolken zijn. Maar ook daar hoop ik op, maar ik heb geen verwachtingen.

Wil je zelf nog iets vertellen? 
Ik wil iedereen, lezers, familie, vrienden, bloggers, mijn uitgeverij, nog eens bedanken voor al hun steun. Ik geniet enorm hard van wat ik al heb bereikt en ik ben zo blij dat ik mijn eerste werk bij Hamley Books heb mogen uitbrengen. Zonder al jullie mooie woorden zou dit me nooit gelukt zijn. Elke dag doet het me goed om weer een foto van Toxine te zien, iemand die me stuurt dat hij/zij van het boek heeft genoten, een mailtje met de vraag om een interview – it really, really, really makes my day!

Conclusie + Rani's social media

Ik vond het echt heel leuk om Rani te interviewen en ik kan zeker zeggen dat ik je erg bewonder! Toxine gaat zeker op mijn leeslijstje voor de komende maanden (als ik ooit nog door mijn lijst heen kom) en het zal mij niets verbazen als ik Rani later tussen de bestseller auteurs zie staan!

Wat vinden jullie van Rani en haar boek Toxine? Laat het hieronder weten in de reacties!

Volg Rani de Vadder op:
Instagram
Haar Hamley profiel
Bestel: Toxine

Coverfoto: https://www.instagram.com/p/CCGf-WSAEtg/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *