jadervermeulen
Interviews

Interview met Jade Vermeulen

Jade Vermeulen

is de zestienjarige auteur van de Nylholuna duologie! Op haar twaalfde begon ze met het schrijven ervan en nu al is ze een succesvolle schrijfster.
Wat een geluk dat ik haar mocht interviewen!

jadervermeulen
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190628_00112365/schrijven-is-een-passie-en-verslaving-van-jade-vermeulen

Het eerst interview op Marits Verzameling is gelijk een hele leuke!! Vandaag is die samen met Jade Vermeulen, een zestienjarige schrijfster die al 2(!!) boeken heeft uitgegeven via BoekSout! Zie onder het interview de linkjes naar haar boeken en haar social media.
      Jade haar boeken zijn een duologie en heten Nylholuna. Voordat we beginnen met de vragen wil ik even zeggen dat ik Jade erg bewonder en het heel gaaf vind hoe ze op zo’n jonge leeftijd al twee boeken heeft geschreven.

Was schrijven altijd al een hobby van je of ben je op latere leeftijd begonnen met het schrijven van verhalen?

Het schrijven is altijd al een hobby van me geweest; ik kan me geen leven zonder voorstellen! In feite begon ik met schrijven van verhaaltjes vanaf het moment dat ik leerde lezen. Ik vond het zo bijzonder dat ik beelden voor me zag als ik woorden las, dat ik zelf ook zo’n film wilde maken. Toen ik negen was, is mijn langste verhaal gedrukt bij een drukkerij. Zo werden mijn verhalen steeds groter, tot uiteindelijk Nylholuna tot stand kwam.

Was het altijd al je droom om schrijfster te worden?

Zeker wel! Toen ik klein was, riep ik altijd dat ik boekenschrijfster wilde worden als ik later groot was. In de brugklas ontwikkelde het idee voor Nylholuna zich, maar het heeft in realiteit langer geduurd voordat het eerste deel ook daadwerkelijk uitgegeven werd. Dat gebeurde in 2018, terwijl het verhaal zelf al langer zwart op wit stond. Tijdens het uitgeefproces heb ik heel wat scènes herschreven en bijgevoegd, want ik was inmiddels ouder geworden en daardoor was mijn schrijfstijl veranderd. Dit verschil kun je ook goed zien tussen Een kroon met een vloek en Een dolk met een gelofte.

Je hebt twee boeken uitgegeven, Nylholuna 1 en 2. Hoe kwam je op het idee om deze boeken te schrijven?

Fantasy is niet altijd het genre geweest waarin ik schreef. Dat ontwikkelde zich toen ik in groep 8 The Lord of The Rings en The Hobbit had gezien. In die tijd las ik ook de Wings-serie van Aprilynne Pike, en dat heeft mijn ogen naar het fantasygenre geopend. Hierdoor geïnspireerd bedacht ik het verhaal van Nylholuna. Verder ontdekte ik rond deze zelfde tijd het bestaan van Epic Music, wat me ook door veel heen heeft geholpen en me inspiratie gaf voor scènes. Want net als films en boeken vertelt Epic Music eigenlijk ook een verhaal. Voor de schrijvers onder ons: ik raad het zeker aan om eens op te zoeken!

nylholuna1en2
https://www.instagram.com/p/By6zd8oo0_V/

 

“Ik kan me geen leven voorstellen zonder schrijven. In feite begon ik met schrijven van verhaaltjes vanaf het moment dat ik leerde lezen.”

Je schrijft fantasyboeken. Is dit genre dan ook je favoriet als het om lezen gaat?

Echt wel! Eigenlijk vind ik alles wat geen fantasy is algauw saai. Ik hou echter niet van klassiekers (waar ik eerst fan was van The Lord of The Rings, vind ik het nu nogal cliché) zoals verhalen over dwergen, trollen, elfen, mensen en de strijd daartussen. Fantasy bestaat uit zo veel meer! Ik lees liever de Young Adult-versie van het genre en probeer met schrijven zo origineel mogelijk te zijn. Ook vind ik diversiteit in personages belangrijk. Denk aan verschijning, culturele opvattingen en seksualiteit. Ik sta helemaal achter boeken die volledig draaien om LGBTQ+ personages en het omarmen van wie zij zijn, maar ik vind het ook belangrijk dat er daarnaast boeken bestaan waarin zulke personages net zo gewoon worden beschouwd als ieder ander – en dat zonder dat het boek daarop gefocust is. Ik wil graag alle lezers een stem geven in mijn verhalen en dat ze zichzelf in karakters herkennen. Bovendien is het lezen van diversiteit zoveel leuker! Een kleine disclaimer: toen ik Nylholuna schreef, was ik hier nog niet zo mee bezig, dus daar zal je dit soort aspecten niet gauw tegenkomen. 😉

Welke schrijvers zijn echt je idolen en waarom?

Ik vind Leigh Bardugo echt een fantastische auteur. De Grisha-wereld is geweldig, de conflicten zijn interessant, personages zijn divers en vernieuwend en de verhaallijnen zijn intrigerend. Met name Six of Crows vind ik een grensverleggende duologie die ze echt heel goed heeft aangepakt! Van Holly Black heb ik alleen The Folk of The Air-serie gelezen en daar ben ik ook heel enthousiast over. Wat ik vooral goed aan haar vind is dat ze haar personages ontzettend realistisch neerzet. Iedereen heeft een eigen doel voor ogen en doet er alles aan om dat te bereiken. Dit maakt dat het verhaal meerdere lagen heeft en de conflicten zijn daardoor enorm interessant om te volgen.

Is er al een nieuw boek op komst? Zo ja, zou je daar iets over willen vertellen 🙂 ?

Jazeker! Zoals je op mijn website en op mijn Instagrampagina kunt terugvinden, werk ik aan een nieuwe serie. Het manuscript van het eerste deel, Tussen Vuur en Regen genaamd, ligt momenteel in handen van een uitgever, maar ik kan niets zeggen over wanneer het eventueel gepubliceerd zou kunnen gaan worden. Waar het verhaal van Nylholuna eenvoudiger in elkaar zit, focus ik me in mijn nieuwe boek meer op de conflicten in mijn wereld en hoe men daarmee omgaat (politiek), de realiteit en diepgang van personages en meerdere lagen van het verhaal die de wereld zo echt mogelijk maken.

Wat is je droom of doel voor de toekomst?

Ik hoop echt uitgegeven te worden met mijn nieuwe vierdelige serie. De plot over de vier boeken is al helemaal uitgedacht en op het moment werk ik aan deel 2. Daarnaast is mijn ultieme droom om naar het Engels vertaald te worden. Dat lijkt me ontzettend gaaf!

Wil je nog iets vertellen om het interview af te sluiten?

Ja, ik vond het heel erg leuk om dit te mogen doen! Als je nieuwsgierig bent geworden naar mijn Nylholuna-duologie: beide delen zijn verkrijgbaar op Boekscout.nl. Mocht je interesse hebben maar nog op zoek zijn naar informatie: alles staat uitgebreid op mijn website: www.jadervermeulen.nl. Voor vragen kun je altijd terecht in mijn DM op Instagram (@jrv.books) en je kunt ook mailen naar: jadervermeulen.info@gmail.com.

Conclusie + Jades social media

Heel erg leuk en bedankt dat je dit interview met me wilde doen! Ik vond het heel leuk dat je met me wilde samenwerken en ik wens je heel veel succes met het schrijven van de Tussen Vuur en Regen-serie en natuurlijk in de toekomst! Misschien zie ik je later wel tussen de bestseller-auteurs staan 😉

Wat vinden jullie van Jade en haar duologie Nylholuna? Laat het hieronder weten in de reacties!

Volg Jade Vermeulen op:
Instagram
Haar website
Bestel: Nylholuna 1 & Nylholuna 2

Coverfoto: https://www.instagram.com/p/CByaIzkgiMv/

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *