Raaf is een gewoon meisje van zestien. Ze houdt van verhalen en is dol op haar beste vriendin May-Lin. Het enige wat haar leven anders maakt dan dat van de meeste tieners, is dat ze blind is.
Gelukkig vertelt May-Lin haar hoe kleuren ruiken en voelen. Zij creëert daarmee een wereld voor hen samen. Dan gebeurt er op een dag iets wat Raafs leven helemaal op zijn kop zet en alle kleuren laat verdwijnen. In een wereld die niet alleen haar kleur maar ook haar glans kwijt is, moet Raaf haar eigen weg zien te vinden.

Titel: De geur van groen
Auteur: Pamela Sharon
Uitgeverij: Uitgeverij Moon
Genre: Young Adult
Taal: Nederlands
ISBN: 9789048860104
Aantal pagina’s: 208
Prijs: €19,99 (paperback), €7,99 (ebook)
Rating: 5/5

'ik ben blind'

De geur van groen vertelt het verhaal van Raaf. Een blind meisje van zestien jaar. Pamela kan dit zo mooi en zo bijzonder vertellen dat ik zelf soms ook het gevoel had dat ik blind was. Het is mooi om te ervaren hoe de wereld eruitziet door ogen die niets kunnen zien. Het is haast onvoorstelbaar, maar Pamela maakt het waar.
Kleuren krijgen een nieuwe betekenis. Eentje waar ikzelf nog nooit over na had gedacht. Door dit boek besteed je een klein beetje meer aandacht aan de dingen om je heen die normaal gesproken vanzelfsprekend zijn. Echter niet voor Raaf.

het verhaal en Raaf

Dit boek heeft zoals hierboven al gezegd: mijn ogen geopend. Raafs verhaal is niet alleen iets wat je raakt, maar ook nog eens goed beschreven. Een blind meisje dat haar houvast aan de wereld verliest, maar toch haar eigen weg weet te vinden. Raaf wil niet anders behandeld worden door mensen die wel kunnen zien. Ze is het perfect voorbeeld van iemand met veel zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Raaf laat zien dat ze het wél kan, ondanks haar handicap.
Het verhaal is ontroerend, prachtig, zielig en alles tegelijk. Superveel spanning zoals in een thriller zit niet in dit boek, maar dat betekent niet dat het niet mooi is. In De geur van groen loop je mee in het leven van Raaf en alles wat daarin gebeurt. Inclusief alle tegenslagen die het leven met zich meebrengt.

Groen: jij en ik

Kleuren krijgen een nieuwe betekenis. De kou van de winter is wit, de leegte die je voelt nadat er iets heftigs is gebeurd: zwart. De warme zonnestralen op je huid zijn geel en rood is wat je voelt als je écht ergens van houdt. En paars is de lievelingskleur van May-Lin en is dus alles wat mooi is.
Raaf kan natuurlijk ook geen kleuren zien. Wat Pamela zo mooi heeft gedaan in dit boek, is kleuren beschrijven. Ze krijgen een nieuw leven. Je gaat kleuren anders ervaren en anders zien. Je beleefd de wereld net een tikkeltje anders dan voor je dit boek hebt gelezen.

Mijn mening + raad ik het aan?

Ik begin bij het laatste: ja, ik raad dit boek zeker weten aan. Als je hem ooit ergens ziet liggen of lid bent van de bieb, neem hem mee! Het boek opent je ogen en neemt je mee naar een wereld waar kleuren niet alleen kleuren zijn, maar zoveel meer.
Ik vond dit boek een 5 star read. Ik ben heel blij dat ik hem als audioboek heb kunnen luisteren. Ik vind dat dit boek een heel mooi beeld schetst van de wereld zoals zij voor een blind persoon is. Ik let nu ook echt op de dingen die normaal gesproken zo gewoon waren. Het tikken van de paal bij het oversteken bijvoorbeeld. Of het gevoel van zonnestralen op je huid. Het verhaal van Raaf heeft me ontroerd en dingen laten inzien die ik nooit van te voren had gedacht.

Mijn info