In het keizerrijk waar Cinder woont bestempelt haar cyborg-aard haar meteen tot outcast en Adri, haar stiefmoeder, is haar liever kwijt dan rijk. Cinder heeft gelukkig één groot talent: ze is een prima monteur en slaagt erin de meest ingewikkelde technische provblemen op te lossen. Haar stiefgezin heeft haar inkomsten broodnodig, en daarom verdraagt Adri haar aanwezigheid. Cinder is dan ook niet verbaasd als haar twee zussen wel, en zij niet, naar het jaarlijkse bal met prins Kai mogen.

Maar dan duikt de prins op in haar werkplaats en blijkt haar jongste zus besmet te zijn met de pest. Cinder moet op zoek naar een medicijn en naar de ware toedracht van haar verleden. Maar wil ze dat wel?

Titel: Cinder,
Originele titel: Cinder
Auteur: Marissa Meyer
Vertaler: Sandra C. Hessels
Uitgeverij: Blossom Books
Genre: Fantasy/science-fiction
Taal: Nederlands (oorspronkelijk Engels)
ISBN: 9789463491419
Aantal pagina’s: 376
Prijs: €12,99 (paperback), €9,99 (ebook)

Cinderella

Zoals je in deze Instagrampost misschien al wel gelezen hebt, hield en houd ik erg van sprookjes. Met Disneys Belle en het Beest bovenaan. Dat ik van sprookjes houd, is misschien ook wel de grootste reden waarom ik met de Lunar Chronicles ben gestart. Deze serie is namelijk op sprookjes gebaseerd.
Cinder is op Cinderella (Assepoester) gebaseerd en als je de flaptekst hierboven hebt gelezen, kun je dat ook wel merken. Overal in het boek zitten hints van Assepoester, maar dan compleet anders. Er is wel een bal, maar dat heeft een hele andere reden. En ook heeft Cinder een stiefgezin, maar die zit net wat anders in elkaar dan het gezin in Assepoester. En dan het glazen muiltje. Die maakt plaats voor iets heel anders, maar toch iets gelijks in dit boek. En de zoektocht naar bij wie het muiltje past, of in dit geval Cinder zelf, valt niet weg te laten uit dit lijstje.
Zelf vond ik het heel leuk om de gelijkenissen te spotten en erover te lezen!

Het plot + worldbuilding

Omdat ik ook al een paar andere boeken uit de Lunar Chronicles heb gelezen, weet ik dat het plot ingewikkeld gaat worden. Dit betekent zeker niet dat het er minder leuk op wordt! Het is juist leuker om alle sprookjes door elkaar te lezen en ze een geheel te zien vormen.
Cinder is een soort science-fiction. De maan (Luna) is bewoond met Lunars met Glamour-gaven, waarmee ze mensen kunnen beïnvloeden. De Aarde is nu de Aardse Unie. Het verhaal Cinder speelt zich af in het Oosterse Keizerrijk. In het begin is het even wennen aan de nieuwe wereld, maar hier raak je snel genoeg aan gewend.
Het plot is aan de ene kant te verwachten, maar aan de andere kant erg vernieuwend en spannend. Je denkt dat het boek de hele verhaallijn van Assepoester zal volgen, maar dit pakt (gelukkig) heel erg anders uit! Het plot bevat de benodigde romance en spanning en is heel erg vermakelijk!

Mijn mening + raad ik het aan?

Ik wist dat dit boek heel leuk zou zijn. Door verschillende vriendinnen kreeg ik het aangeraden, dus ik moest het wel proberen! Toen ik de flaptekst las, was ik bang dat het boek veel te romantisch zou zijn. Nou, ik kan je een ding vertellen: Dit is helemaal niet waar! Het boek is vele malen minder romantisch en juist spannender dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Ik vond het heel leuk om mee te lezen in het leven van Cinder en om te zien wat voor plottwists er allemaal in het verhaal zitten. Heel erg blij ben ik ermee dat dit een serie is. Je kunt er simpelweg niet genoeg van krijgen! Ik geeft het boek dan ook vijf van de vijf sterren.

Bijna alle boeken die ik recenseer raad ik aan. Bij deze net zo! Cinder is een o zo herkenbaar verhaal, maar ook erg vernieuwend en origineel. Als je houdt van een beetje magie en science-fiction, dan weet ik zeker dat de Lunar Chronicles je zeker zullen bevallen! Ook als je een fan bent van de sprookjes van Disney, moet je Cinder echt proberen!

Mijn info