Schrijven/boeken

Boeken tabben leer je met deze 4 stappen!

‘annotating books’ of letterlijk vertaald: ‘het annoteren van boeken’ wordt gedaan door heel wat lezers en boekenfans, maar wat is het nou en hoe doe je het?

Wat is het annoteren van boeken?
Bij het annoteren van boeken denk je waarschijnlijk gelijk aan het schrijven in een boek, maar dit hoeft niet! Veel mensen die hun boeken annoteren, doen dat door middel van kleine sticky notes, waarbij ze elke kleur een bepaalde betekenis geven! Volg de stappen hieronder en jij kunt het ook!

Stap 1: spullen kiezen en kopen.
Let op!! Dit moet wel een boek van jezelf zijn en geen geleende van de bieb, want dan kun je na afloop alles weer uit het boek halen en dat zou zonde zijn.

Om te beginnen heb je dus een boek van jezelf nodig. Om daarna daadwerkelijk bezig te gaan met het annoteren, heb je kleine sticky notes nodig, (zie de foto’s onder deze stap. Je kunt op de foto klikken om naar het product te gaan) en eventueel een potlood of pen. Als laatste is het slim om een notitieboekje erbij te pakken.

Stap 2: legenda maken.
Nu je alle gekleurde tabs hebt, die je op de desbetreffende zin kunt plakken, is het slim om een soort legenda in een notitieboekje te schrijven of simpelweg een papiertje boven je bureau te hangen met de betekenissen van elke kleur. Zie mijn variant van de legenda onder deze stap!

Veel mensen gebruiken de blauwe voor verdrietige of choquerende momenten, roze voor romantische momenten, geel of groen voor blije momenten of momenten waarbij je hard moest lachen en een andere kleur voor mooie quotes uit boeken. Natuurlijk hoef je deze richtlijnen niet aan te houden en kun je aan de kleuren hele andere betekenissen koppelen!

Betekenis suggesties:

 • romantische scenes
 • enge scenes
 • mooie quotes
 • powerful quotes
 • blije momenten
 • choquerende momenten
 • dingen waarin je je kan
  herkennen
 • geheime hints die te maken hebben met het einde van het boek
 • book crossovers (je vindt bijvoorbeeld iets van Harry Potter in een ander boek terug)
 • scenes die je het liefst anders had geschreven
 • scenes waarin je favoriete of juist minst favoriete persoon iets overkomt

En zo kun je doorgaan! Het maakt echt niet uit wat jouw tabs betekenen, als jij er maar een leuke betekenis achter vindt.

Mijn legenda:

Stap 3: ga los!
Lees je boek en tab alles wat je tegenkomt wat met de betekenissen van jouw tabs te maken hebben! Als je het boek nu nog een keer wilt lezen, maar de saaie stukken over wilt slaan, hoef je alleen maar langs de getabde bladzijden te gaan en je weet weer waar het boek over gaat.

Stap 4: annotating books (optioneel)
Dit is de stap die optioneel is, maar als je houdt van aantekeningen maken, is het misschien juist wel de perfecte stap voor jou! Bij het annoteren van de boeken heb je een potlood of ben nodig én de moed om in je boek te gaan schrijven en onderstrepen. Ja, echt waar, schrijven en onderstrepen in boeken. Met deze methode kun je beter je gedachtes achter bepaalde dingen in een boek opschrijven, maar je moet er wel rekening mee houden dat je daadwerkelijk in een boek gaat schrijven. Ik houd mijn boeken bijvoorbeeld graag netjes en dat is dan ook de reden waarom ik deze methode liever niet gebruik, maar ieder zijn eigen ding!!

Hopelijk heb jij nu genoeg inspiratie om jouw favoriete (of wat je dan ook maar hebt gekozen) momenten uit je boeken vast te leggen!! Laat vooral hieronder nog weten welke betekenissen jij aan de tabs hebt gegeven en welk boek jouw favoriete getabde boek is!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *