Schrijven/boeken

6 inspiratiebronnen voor personages voor je boek!

struggle jij ook altijd zo met het creëren van personages? Hier zijn 6 tips!

1) Mensen die je kent in het echt!
Misschien heb je iemand om je heen die je heel erg bewondert of juist niét wil zijn.
Dit kan een inspiratiebron zijn voor het schrijven van een personage die is gebaseerd op iemand die jij kent. Haal bijvoorbeeld allemaal eigenschappen uit verschillende mensen om wie je geeft en vorm zo een heel nieuw persoon! Ook zou je uiterlijke kenmerken van mensen die je kent kunnen kiezen. Heeft je oma bijvoorbeeld een stralende lach en heeft je kleine broertje prachtig rossig haar? Neem dat over en maak er een heel nieuw iemand van!

2) Vreemden
Buiten rondzwerven kan ook een goede bron zijn. Focus je is op de mensen die je allemaal voorbij ziet komen. Leef je in en doe alsof jij hun was. Bedenk wat hun baan is, of ze verliefd zijn, waar ze mee struggelen en bijvoorbeeld hun familiestatus. Alle dingen die jij over die persoon bedenkt, kun je gebruiken als inspiratie voor de personages uit je boek!

3) Pinterest
Door alleen al “character inspiration” in te typen, krijg je al honderden foto’s van modellen en mensen die je kan gebruiken als inspiratie voor een persoon! Het enige wat jij nog moet doen is de persoonlijkheid ontwikkelen!
Als je als zoekterm “character checklist” gebruikt, vind je op Pinterest allemaal lijstjes die je kunt gebruiken bij het creëren van je personage! De website is erg handig in gebruik!

4) Jijzelf!
Je kunt heel goed een persoon op jezelf baseren. Kijk bijvoorbeeld naar je eigen kwaliteiten die je kan overbrengen op het personage in je boek. Ook kun je de voorgeschiedenis van de persoon op jouw leven baseren en zelfs de uiterlijke kenmerken kunnen deels hetzelfde zijn. Ben je dyslectisch? Schrijf een persoon met dyslexie. Heb je een gekke gewoonte? Vervorm die naar een karaktertrekje van een persoon. Of heb je mooie blonde krullen? Zelfs dat kun je overbrengen naar een karakter!

5) Beroemdheid of idool
Kies iemand uit een tv-serie of ander boek. Of simpelweg een beroemdheid die je bewondert of juist niet kan uitstaan. Je kunt heel simpel een deel van de personaliteit overnemen of juist weglaten en zo een heel nieuw iemand creëren! Of gebruik het talent van diegene. Bijvoorbeeld het zingen van Beyoncé of iets detective-achtigs uit Sherlock Holmes! Net zoals hierboven genoemd kun je ook het uiterlijk van een beroemdheid of idool een beetje overnemen.

6) Angst of droom
Persoonlijk is dit mijn favoriet. Voor dit artikel neem ik acrofobie, oftewel hoogtevrees. Stel je voor dat je bang bent voor hoogtes. Hoe stel je voor dat iemand eruit ziet? Wat is het karakter van diegene? Wat zou hun droom zijn of wat zou diegene totaal niet willen?
Of is het misschien je grootste droom om op een tropisch eiland te wonen? Stel jezelf dezelfde vragen als hierboven. Op die manier kun je op hele bijzondere personages uitkomen die misschien wel perfect bij het verhaal passen dat jij wilt vertellen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *