het is 2023, en dit jaar kies ik voor mezelf

Lange tijd heb je niks van mij gehoord via mijn blog. Mijn leven stond een jaar lang helemaal op z’n kop. Er zijn vele dingen gebeurd. Vandaag sluit ik het hoofdstuk 2022 af en begin ik aan een volgend hoofdstuk: 2023.
Ik zie 2023 als een jaar vol kansen en mogelijkheden. Een jaar van groei en ontwikkeling. Een jaar waarin ik veel deuren in mijn leven zal sluiten, maar ook een jaar waarin ik nieuwe openingen voor mezelf zal creëren. En deze zullen me leiden naar nieuwe mogelijkheden.
Ik heb vragen aan mezelf gesteld. Op deze wil ik graag antwoord vinden dit jaar. Of nou ja, antwoord… Deze vragen staan simpelweg centraal voor mij in 2023

Wie ben ik?

Wat wil ik ervaren?

Wie wil ik zijn?

Wat wekt mijn interesse?

Wat wil ik doen?

Hoe zie ik de toekomst voor me?

Hoe wil ik mezelf laten zien?

Wat maakt mij gelukkig?

"gesloten deuren"

In 2023 gaan er veel dingen veranderen. Niet alleen groei ik als persoon, er zullen ook een aantal mijlpalen gaan plaatsvinden. Eind april word ik 18 jaar. In mei doe ik eindexamen VWO. Ik zal dit jaar afscheid gaan nemen van een school waar ik zes jaar lang met plezier heb rondgelopen. Ik zet een punt achter mijn middelbareschooltijd. Maar niet alleen dat. Ik zet ook een punt achter achttien jaar lang kind mogen zijn.
Eén gesloten deur blijft een hypothese, maar staat hoog op mijn lijstje om eindelijk afgestreept te mogen worden. Dit jaar, 2023, hoop ik eindelijk afscheid te kunnen nemen van anorexia. Een rotziekte waar ik inmiddels al 5 jaar lang mee moet samen leven. Ik ben en blijf gemotiveerd, vastberaden en optimistisch over mijn herstel. En de punt zal extra vet zijn. Het zal een muur vormen waar de ziekte niet meer overheen zal kunnen klimmen. En deze punt zal de grootste openingen vormen van dit jaar. Dat is mijn voornemen.

"nieuwe openingen"

Gelukkig zijn er niet alleen maar punten. Er zijn ook hoofdletters en komma’s. Dingen die beginnen in dit nieuwe jaar, of zich voortzetten. Er zal een nieuwe wereld voor mij opengaan. “de echte, volwassen wereld”. Omdat ik 18 word, zullen er veel dingen voor mij veranderen. Zal ik meer verantwoordelijkheid moeten dragen en zal ik meer op mezelf moeten gaan leunen. Ik ben er zenuwachtig voor, maar ik denk dat dat voor meer tieners geldt.
En niet alleen dat. Na de zomer loop ik een nieuw stadium van mijn leven binnen. Of dit bij een Hogeschool, Universiteit, stageplek of het buitenland zal zijn, weet ik niet. Die onzekerheid hoort bij mijn centrale vragen. En eentje die ik in het eerste halfjaar zal moeten tackelen.
Mijn herstel zal dus ook nieuwe openingen vormen. Ik zal meer dingen durven, meer nieuwe mogelijkheden aan kunnen gaan. Simpelweg omdat ik niet meer door de eigen strijd in mijn hoofd en lichaam wordt tegengehouden. Er zullen nieuwe uitdagingen zich voordoen, maar die beschouw ik als een gift.
Ook hoop ik op creatief niveau nieuwe openingen te zien. Stages, samenwerkingen, maar ook dit blog hoop ik uit te laten groeien tot een creatieve werkplaats en safeplace.

Ik sta voor nieuwe dingen open dit jaar. En ik wil groeien. Ik zal een avonturier zijn op alle vlakken van mijn leven, omdat er zoveel zal veranderen. 2023 wordt een jaar waarin ik me zal ontwikkelen. En in de artikelen die ik schrijf en de kunst die ik maak, zal ik die delen op mijn plekje van het internet.

Tot slot, een paar nieuwjaars affirmations voor jou, mij en iedereen die dit ook maar mag zien:
– je doet je best
– je bent sterk
– je bent geliefd
– je bent goed genoeg
– je bent jezelf en dat is mooi
– je kan alles waar je je toe zet
– het perfecte moment is nu. Niet het verleden en niet de toekomst
– je bent precies op de goede plek in je leven. Je bent in het nu.
– heb lief.

To end this blog post, a few New Year’s affirmations for you, me and everyone who may possibly see this post:
– You’re strong

– You’re doing your best
– You’re loved
– You’re good enough
– You’re as you are, and that is beautiful
– You can do everything you want to
– The perfect moment is now. Not the past, not the future
– You’re exactly where you need to be in life
– Love your surroundings